R.I.P Suomen Fitnessurheilu Ry?

Itse voin hyvillä mielin kirjoittaa tästä minua askarruttavasta aiheesta, koska en itse ole noussut fitnesslavalle moneen vuoteen. Eli kirjoitus ei ole mikään katkera avautuminen vaan lähinnä pohdintaa mihin yhdistyksen toiminta on menossa. En ota kantaa siihen kuka pärjää ja kuka ei, koska en ole tuomari. Mutta jos jonkun yleistyksen voi vetää: Niin aina varmaan voi olla asteen verran kireämpi ja/tai lihaksikkaampi. Stailaukset, esiintymiset, jne on sitten sitä hienosäätöä.

No nyt oli blogipostauksella aika allekirjoittava otsikko. Olen tätä samaa aihetta pohtinut blogissa aikaisemminkin, mutta taas kerran avaan asian.

Tässä taustaa myös niille ketkä ei ole skenessä mukana: 

”Suomen Fitnessurheilu ry on Suomen Olympiakomitean valtakunnallinen jäsenjärjestö ja International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB)  virallinen jäsenliitto Suomessa. Yhdistyksen tarkoituksena on fitness- ja fysiikkaurheilulajien eteenpäin vieminen Suomessa ja valmennustiedon edistäminen. Yhdistys lähettää kilpailijoita kansainvälisiin kilpailuihin ja valvoo, että IFBB:n sääntöjä noudatetaan. IFBB on ainoa kehonrakennus- ja fitnessliitto, jossa tehdään WADA:n hyväksymiä dopingtestejä.” Lähde: Suomenfitnessurheilu.fi 

Lajit ovat: Bikini fitness, wellness fitness, fitness, body fitness, men’s physique, Women’s physique, classic bodybuilding ja bodybuilding. Useammassa sarjassa on masters- ja juniorsarjat (eri ikäluokille) sekä sarjat pituuden mukaan. 

Asia joka minua niin paljon ihmetyttää on se, että jokainen kisaaja, omasta lajista riippumatta, saa kilpailla vaikka kaikissa lajeissa.

Esimerkkinä vaikka Pekka Bodaaja, joka on 45 vuotias salipena, joka on kerännyt vuosien treenaamisen ansiosta hyvin lihasmassaa. Pekka on ollut nyt puoli vuotta dieetillä ja päättää mennä kilpailemaan bodybuilding-sarjaan, koska kokoa riittää ja onhan tämä laji se missä ne isot miehet kilpailee. Osallistujia on vain kuusi, joka tarkoittaa, että jokainen osallistuja saa joka tapauksessa pokaalin ja sen herapaketin, oli sitten se kunto tai koko minkälainen tahansa.

Pekkapa ajattelee, että kisaaminenhan on hauskaa, joten miksipä en osallituisi muihinkin lajeihin. Pekka on juuri napannut pokaalin Bodybuilding-sarjasta ja osallistuu seuraavaksi Classic Bodybuilding master -sarjaan, koska ikääkin on jo sen verran, että sarjaan pääsee osallistumaan. Kappas vaan. Tässäkin sarjassa on vain 5 osallistujaa, joten Pekkapa saa tässäkin sarjassa pokaalin. Vaikka Bodybuilding ja Classic Bodybuilding pitäisi lajeinaan olla aivan erilaiset.

No ei kahta ilman kolmatta. Vaikka kilpailija kilpailee lajin master- tai juniorsarjassa, niin pääsee hän kilpailemaan myös yleisessä sarjassa, jos sijoittuu 6 parhaan joukkoon. No Pekka tottakai osallistuu myös yleiseen sarjan Classic Bodybuildingiin, koska onhan se kolme pokaalia paljon kivempi kuin kaksi. No tässä sarjassa on sitten jo enemmän kilpailijoita. Pekka kumminkin tietää, että sijoittuu tässäkin kuuden parhaan joukkoon, koska mitäs se sanoisi tuomareista, jos nyt jostain syystä juuri tässä lajissa ei sitten olevinaan fysiikka riittäisikään top 6 -joukkoon.

Käytännössä kaikki kisaajat voivat hyppiä sarjasta toiseen ja keräillä pokaalit itselleen. Esim. saman sarjan master ja junior kilpailujen kuusi parasta kilpailijaa pääsevät myös kaikki kilpailemaan yleisessä sarjassa eli tämä tekisi jo 12 kilpailijaa, joilla on jo pokaali taskussa. Tähän päälle muiden sarjojen halukkaat kilpailijat sekä tietenkin kyseiseen sarjaan jo heti alussa ilmoittautuneet.

Nytkin viikonlopun kisoista voi katsoa 3-4 eri sarjan top 6 -tuloksia ja siellä on samat nimet, hieman vaan eri järjestyksessä. Onneksi nyt sentään joitain muitakin oli top 6 -joukossa.

Kuva: nfe.pictures.fi / Laji: Classic Bodybuilding master
Kuva: nfe.pictures.fi Laji: Classic Bodybuilding juniorit
Kuva: nfe.pictures.fi / Laji: Classic Bodybuilding yleinen
Kuva: nfe.pictures.fi / Laji: Bodybuilding

Kuten kuvista nähdään, aika paljon samoja naamoja eri lajeissa. 

Joo toki voidaan ajatella, että jokaisen kilpailijan tulisi keskittyä omaan tekemiseen ja pitää huolen siitä, että oma kunto on niin killeri, että päihittää ne juuri voittaneet. Tästä huolimatta tämä on vaan musta jotenkin epäreilua ja epäloogista.

Epäreilua sen takia, että noita pokaaleja voi samat kilpailijat keräillä eri sarjoista ja ne jotka kilpailee vaan yhdessä sarjassa, niin ei saa oikein reilua mahdollisuutta.

Epäloogista sen takia, että miten ensinnäkään sellainen henkilö joka pärjää esim. bodybuildingissa, niin voi silti pärjätä hyvin myös Classic body buildingissa ja Men’s physique -kilpailussa. Näillä on kumminkin kaikilla aivan eri kriteerit.

Tässä tiedoksi mitä liiton sivuilla sanotaan:

Bodybuilding

Kehonrakennus on laji, jossa lihakset pyritään kehittämään mahdollisimman suuriksi ja kehon rasvaprosentti lasketaan kilpailukaudella alhaiseksi dieetin ja harjoittelun avulla. Tärkeintä kehonrakennuksessa ei ole kuitenkaan lihasten äärimmäinen koko, vaan kokonaisuuden esteettisyys, kehon symmetriä ja -harmonia sekä tietysti lihasten erottuvuus.

Kuva: kuvakaappaus videosta Suomen fitnessurheilu ry -sivuilta

Classic bodybuilding 

Classic bodybuilding (CBB) on kehonrakennuskilpailu, jossa kilpaillaan pituusluokissa, jotka ovat suhteutettu kilpailijan pituuteen ja painoon. Classic bodybuildingissa painotetaan urheilullisia muotoja, jotka esitellään anatomisissa asennoissa, pakollisilla asennoilla ja musiikin mukaan tehdyllä vapaaohjelmalla.

Kuva: suomenfitnessurheilu.fi

Men’s physique

Men’s physique -kilpailu on tarkoitettu miehille, jotka haluavat lihaksikkaan, silti urheilullisen ja esteettisesti miellyttävän fysiikan.

Kuva: suomenfitnessurheilu.fi

Ymmärrän hyvin, että lajeissa voi olla liian vähän kilpailijoita ja halutaan tällä sarjojen ”hyppy” mahdollisuudella tuoda lisää kilpailijoita kuhunkin sarjaan. Sitä en ymmärrä, että samat tyypit voittaa kaikissa sarjoissa, koska lajeissa on eri kriteerit. Käytännössä miksi sitten edes on eri lajeja? Eikö sitten kannattaisi vaan kaikki laittaa samalle lavalle vaikka pituusluokan mukaan. Eipähän olisi ainakaan tällainen sirkus.

Tiedän myös sen, että tämä tukee sitä, että henkilö voi ”etsiä” sitä omaa lajiaan paremmin. Nainen voi osallistua vaikka Bikini Fitnekseen, Body Fitnekseen ja Wellness Fitnekseen ja katsoa vain missä pärjää parhaiten ja valita sen omaksi lajikseen. Mutta taas, mitä jos pärjää näissä kaikissa? Ja näitä todellakin on. Bikini Fitneksen ykkönen voi olla seuraavana päivänä Body Fitneksen kakkonen. En vain ymmärrä. Ehkä olen vain liian blondi tajuamaan tätä suurta tarkoitusta kaiken tämän takana.

Minusta olisi reilua, että henkilö nyt vaan valitsee sen yhden oman sarjansa ja kilpailee vain ja ainoastaan siinä. Jos kilpailija valitsee Master-sarjan, niin hän ei voisi osallistua yleiseen. Hänen tulisi ennakkoon miettiä, että hakeeko pokaalin masterssista vai meneekö yleiseen luokkaan suoraan nuorempien kanssa. Sama juttu junioreiden kanssa.

Sama homma ihan jokaisessa lajissa. Kilpailijan tulisi päättää, että onko hän nyt bodari vai shortsisarjan kilpailija, jne.

Kyllähän se mun mielestä motivoisi paljon enemmän myös uusia kilpailijoita osallistumaan kun tietäisi, että on reilut lähtökohdat. 

UGH/Peace.

 

Fitness ja Sen Tulevaisuus Suomessa

Olen keväästä asti miettinyt mikä oikeastaan on Fitneksen tulevaisuus Suomessa.

Suomen Fitnessurheilu ry (entinen IFBB Finland ry) hyväksyttiin Valo Ry:n jäseneksi vuonna 2014, jonka jälkeen Fitnessurheilusta tuli virallinen urheilulaji Suomessa. Liitto noudattaa WADAn antidopingohjelmaa ja se on ainoa kehonrakennus- ja fitnessliitto, jossa tehdään WADA:n hyväksymiä dopingtestejä.

Mielestäni laji ja liitto on ottanut suuren askeleen eteenpäin varsinkin toiminnassaan viimeisen parin vuoden aikana. Liitto on järjestänyt valmennusleirejä kilpailijoille sekä koulutustilaisuuksia valmentajille. Kilpailijoiden leireillä on käyty läpi niin urheilijoiden ravintoa, treenejä sekä annettu tietoa muistakin liiton lajeista.

Liitto on saanut paljon tiedotteitaan läpi eri medioissa, jonka ansiosta lajit rupeavat pikku hiljaa saamaan mielestäni ansaitsemaansa näkyvyyttä valtakunnallisesti.

Yhtenä todella positiivisena asiana pidän Bikini- ja Bodyfitness –sarjoihin tulleet Beginners-sarjat. Beginners–sarja on uusille mukaan tuleville kilpailijoille ja niille, jotka eivät ole aiemmin päässeet kilpailussa 15. parhaan joukkoon eli varsinaiseen kilpailuun yleisessä sarjassa. Tässä Beginners–sarjassa voi kilpailla useamman kerran tai ensimmäisen kilpailun jälkeen voi halutessaan kilpailla yleisessä sarjassa. Eli aloittelevien kilpailijoiden ei tarvitse heti ensimmäisissä kilpailuissa kilpailla esim. SM-voittajien tai jopa kansainvälisesti palkittujen kilpailijoiden kanssa.

Tänä vuonna uutena sääntönä tuli mukaan, että esim. Bikini Fitness –kilpailija voi kilpailla vaikkapa Body Fitness –kilpailuissa samana viikonloppuna. Tai vaihtoehtoisesti Men’s Physique –kilpailija voi kilpailla myös samalla reissulla Classic Bodybuildingissä.

Minusta tämä on todella hienoa, jos miettii esim. siltä kannalta, että on epävarma mikä on se oma laji. Esimerkiksi Bikini fitness –kilpailija, joka on saanut hyvin kehitystä aikaiseksi pääsee testaamaan riittääkö kunto Body Fitneksessä. Tai jos kilpailija on epävarma siitä kumpaan lajiin hänen fysiikkansa paremmin sopii, pääsee hän testaamaan molempia lajeja.

Ainut mikä minua itseä hieman mietityttää on ne muutamat poikkeustapaukset, jotka sitten pärjäävätkin molemmissa lajeissa. Esim. Bikini Fitness –kilpailija joka on top 3:ssa Bikinissä sekä top 3:ssa Bodyssä. Tai mieskilpailijaa, joka on top 3:ssa Men’s Physique:ssa sekä Classic Bodybuildingissa.

Kaikista lajeista on kuvaus mitä kyseinen laji hakee fysiikaltaan ja mielestäni se fysiikka ei voi muuttua päivässä näin merkittävästi. Toki tällä hetkellä kuvaukset ovat hyvin ympäripyöreitä.

Jos nyt ja tulevaisuudessa eri lajien kilpailijat sijoittuvat pokaaleille useammassa eri lajissa, niin eikö silloin ainut asia mikä erottaa lajit toisistaan ole poseeraukset ja asu?

Mielestäni sääntöjä pitäisi ehkä hieman muuttaa vieläkin selkeämmäksi niin, että lajeihin tulisi selkeämmät erot. Tämä olisi reilumpaa kanssa kilpailijoita kohtaan ja motivoisi varmasti oman lajinsa löytäneitä enemmän.

Se, että voidaan käydä testaamassa omaa fysiikkaa useammassa lajissa on edelleen hienoa asia, koska se voi auttaa sen oman lajin valintaa paremmin. Mutta onhan se varmasti kilpailijallekin hämmentävää jos pärjää samalla tavalla useammassa lajissa, jos kumminkin lajien välillä pitäisi periaatteessa olla eroja.

Kysymys siis kuuluukin, että tullaanko tulevaisuudessa näkemään pokaalisijoituksilla samat henkilöt aina useammassa sarjassa vai tuleeko lajien suhteen selkeämpi erottelu jonka ansiosta saadaan Suomeen lisää menestyneitä kilpaurheilijoita?

Tässä vielä lajien kriteerit kirjoitettuna auki ja esimerkkikuvat kilpailijoista, jotka ovat pärjänneet useammassa lajissa.

Bodyfitness: ”Body fitness on kauneuskilpailu, jossa haetaan lihaksikasta, urheilullisen esteettistä naisfysiikkaa. Kilpailijalla ei saa olla liian suuri lihasmassa. Kilpailijan pitää olla tasaisen kiinteä joka puolelta vartaloa, mutta mitään varsinaista kehonrakennusmaista lihaserottuvuutta ei saa olla.”

milla_bodyUpea Milla Kelahaara Body Fitness -sarjassa. Sijoittui kolmanneksi keväällä 2016. Kuva: Pakkotoisto.com

Bikini Fitness: ”Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla suuret lihakset eikä lihaserottuvuutta. Kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset.” Lähde: Ifbb.fi

milla_bikiniEdeelleen upea Milla Kelahaara seuraavana päivänä Bikini Fitness -sarjassa. Sijoittui ensimmäiseksi. Kuva: Pakkotoisto.com

Classic bodybuilding: ”Classic bodybuilding (CBB) on kehonrakennuskilpailu, jossa kilpaillaan pituusluokissa, jotka ovat suhteutettu kilpailijan pituuteen ja painoon. Classic bodybuildingissa painotetaan urheilullisia muotoja, jotka esitellään anatomisissa asennoissa, pakollisilla asennoilla ja musiikin mukaan tehdyllä vapaaohjelmalla.”

cbbAlexander Espaillat Classic Bodybuildingissa syksyllä 2016. Sijoittui kolmanneksi. Kuva: Bodylehti

Men’s physique: ”Men’s physique -kilpailu on tarkoitettu miehille, jotka haluavat lihaksikkaan, silti urheilullisen ja esteettisesti miellyttävän fysiikan.”

miestenfysiikkaAlexander Espaillat Miesten fysiikassa seuraavana päivänä. Sijoittui toiseksi. Kuva: Bodylehti

Ja näille esimerkillisille urheilijoille nostan hattua ja onnittelen kisamenestyksestä! 🙂

Tähän loppuun julkaisen vielä kaksi kuvaa, jotka mun mielestä kuvastaa hyvin nyt esimerkkinä body fitneksen ja bikini fitneksen eroa.

sara

Bikini fitness -kilpailija Sara Back. Kuva: Team-Andro 

bettina

Body fitness -kilpailija Bettina Gräsbeck. Kuva: Mathias Busse.