Miten Parisuhde Voi Vauva-arjen Keskellä

Kuten vakkarilukijat tietävät, että olimme herra x:n kanssa seurustelleet ”virallisesti” noin puoli vuotta kun saimme tietää, että odotan Theoa. Ennen Theon syntymää olimme asuneet yhdessä vain kuusi kuukautta. Siinä sitten opettelimme asumaan yhdessä samalla kun raskaus eteni.

Tottakai sitä oppii tuntemaan toisen kunnolla vasta sitten kun on asunut henkilön kanssa. Kaikilla meillä on ne omat tavat johon olemme tottuneet ja kun kaksi henkilöä muuttaa yhteen, niin onhan se vähän sellaista joustamista suuntaan ja toiseen. Minä olen joustanut omista jutuistani ja niin on myös herra x. Vielä tänäkin päivänä meidän yhdessä eläminen on totuttelua toistemme tapoihin. 😀 Mutta toisaalta emmehän me ole asuneetkaan niin pitkään vielä yhdessä.

Kuten kaikissa suhteissa alku on aina uutta ja jännittävää, mutta arki se koittaa jokaiseen suhteeseen. Varsinkin se vauva-arki. 😀 Pidän sitä hyvänä asiana, että olimme seurustelleet niin vähän aikaa ennen kun rupesin odottamaan Theoa. Tuntuu ettei suhteen kipinä hiivu, koska koko ajan tapahtuu uutta. Toivon, ettei se kipinä hiipuisi koskaan. Vanhemmuus tuo myös uusia puolia esiin kumppanista. Minusta on ollut ihana katsoa miten x otti isän roolin heti jo synnytyssairaalassa ja miten hän nykyäänkin hoivaa Theoa.

Vaikka se vauva-arki todellakin on tullut meidän taloon, niin emme missään vaiheessa ole lakanneet huomioimasta myös toisiamme. Herra x kyllä huomioi minua enemmän kuin minä häntä ja tiedän, että sen suhteen itselläni on korjattavaa. Olen vain vielä tässä vaiheessa todella kiinni Theossa, varsinkin iltaisin.

Toisen huomioiminen ei tarvitse olla isoja asioita. Meillä se voi olla suudelma ennen nukkumaan menoa, hipsutus sohvalla, aamupalan tekeminen toiselle, jne. Näitä pikku juttuja tulee vaalia, koska ne ovat ainakin mulle todella tärkeitä. Vaikka sitä yhteistä aikaa vain kahdestaan ei enää ole, niin juuri noilla pikku jutuilla on sen takia iso merkitys.

Musta on tärkeää ettei parisuhde muutu vanhemmaksi tulon jälkeen sellaiseksi, että ollaan myös sille kumppanille se ”äiti” ja ”isi”, vaan kumppani tulee nähdä kumppanina.

Vaikka koen, että olemme saaneet parisuhteen toimimaan hyvin vauva-arjen keskellä, niin tottakai meilläkin on niitä huonoja päiviä. Niistä on vaan opittava ja mentävä eteenpäin yhdessä.

Kun Theo on vähän isompi niin sitten halua ehdottomasti kerran kuukaudessa esim. treffi-illan, jolloin ollaan vaan herra x:n kanssa kahdestaan. Parisuhdetta ei koskaan tule pitää itsestään selvyytenä ja siksi se kumppanin huomioiminen ja ne kahden keskiset hetket ovat todella tärkeitä.

 

 

Hyvän Parisuhteen Salaisuus

Mikä on hyvän parisuhteen salaisuus? Miten yhteiselon saisi kestämään ja rakkauden sekä intohimon ylläpidettyä vuosienkin jälkeen. Haastattelin useita miehiä ja naisia ja näitä vastauksia sain.

Miesten vastaukset, eivät kauheasti eronneet naisten vastauksista. Miehillä korostui naisia enemmän seksin merkitys parisuhteessa. Miehet listasivat mm. seuraavia asioita: luotettavuus, seksi, uskollisuus, huumori, ymmärrys, samanlainen elämän asenne, ystävyys ja yhteiset kiinnostuksen kohteet sekä sitkeys.

”Kaikki päivät ei ole niitä parhaimpia, ja vastoinkäymisiä tulee. Rakkaus on kuitenkin sellanen asia, joka saa seisomaan puolison vierellä ja ottamaan kiinni jos toinen esimerkiksi sairastuu.” -Mies 30v

”Pitää pystyy puhumaan vaikeistaki asioista.” -Mies 31v

 Naisten vastaukset olivat hieman kattavampia, mutta niistäkin oli helposti poimittavissa kultainen lanka, joka toistui melkein kaikissa vastauksissa.

Naisten ja miesten vastauksia:

Nauraminen

Yhdessä nauraminen ja pariskuntien välinen huumorintaju nousi yhdeksi tärkeäksi asiaksi. Arki olisi tylsää ilman jokapäiväisiä naurun hetkiä. Pitää myös osata nauraa itselleen.

”Se nyt vaan on kivaa pystyä kikattamaan toisen kainalossa”. -Nainen 35v

Samat arvot

Melkein kaikilla vastaajilla nousi tämä esiin. Hyvässä parisuhteessa perusarvot ovat samat. Suuret arvot määrittelevät minne parisuhde on menossa vai onko minnekkään. Tärkeiksi arvoiksi lueteltiin mm. seuraavia: haluaako naimisiin, haluaako lapsia, avoimuus, luottamus, jne. Jos toinen osapuoli esimerkiksi haluaa naimisiin ja toinen ei, niin lähtökohtaisesti perusarvoissa on iso ero. Moni koki, että perusarvot tulisi selvittää jo heti tutustumisvaiheessa. Moni ei halunnut ns. ”hukata” aikaa, jos perusarvot eivät kohtaisi.

”Täytyy olla samanlaiset arvot ja tietyllä tapaa yhteiset/samanlaiset näkemykset tulevaisuudesta” -Nainen 29v

Toisen huomioiminen ja kunnioitus

Toisen kunnioittaminen ja huomioiminen nousi esiin melkein kaikilla vastaajilla. Nämä kaksi asiaa nousi eri ihmisillä hieman erilaisina asioina esiin.

Toisille kunniottamiseen kuuluu rehellisyys eli kun arvostaa toista, niin on hänelle myös rehellinen. Samaan kategoriaan kuului luottamus. Ilman luottamusta ei voi olla hyvää parisuhdetta. Jos esim. luottamus saa kolauksen suhteen alkuvaiheessa on se hankala rakentaa uudelleen täysin ehjäksi. Jos ei voi  luottaa 100 %, niin voi olla myös vaikea rakastaa 100 %.

Kunnioittamiseen laskettiin mukaan myös se, että tehdään kotitöitä yhdessä, kummatkin osapuolet haluavat panostaa suhteeseen ja asioita tehdään toisen puolesta siksi, koska halutaan helpottaa toisen arkea, eikä vain pakon edessä.

Toisen huomioimisella on myös suuri merkitys. Huomioiminen ei tarvitse olla aina se iso kukkakimppu, vaan ne pienet asiat rittää siinä jokapäiväisessä arjessa. Näitä voi olla vaikka aamupalan tekeminen, kahvin keittäminen, hieronta tai vaikkapa ”seksiviestin” lähettäminen kesken työpäivän. Pienet asiat joilla se toinen tuntee olonsa erityiseksi.

Muita asioita mitä nousi esiin oli fyysinen vetovoima, ”me”-henkisyys, samanlainen elämäntyyli, toisen tukeminen ja vapaus.

Fyysistä-vetovoimaa tulisi ylläpitää ja seksi ei saisi pitkässäkään parisuhteessa loppua.

”Jos sulla ei tee mieli harrastaa sen ihmisen kanssa seksiä tai jos seksi on huonoa tai sitä ei ole niin, kyllä noi on elinehtoja hyvälle suhteelle” -Nainen 28v

Pariskunnan olisi hyvä omata me-henkisyys eli nähdä, että yhdessä he muodostavat tiimin. Tiimissä pidetään toisistaan huolta, arvostetaan ja kunnioitetaan toista, keskustellaan sekä tehdään asioita yhdessä. Kommunikointi ja vaikeidenkin asioiden läpikäynti vahvistaa suhdetta.

”Ollaan kaikessa käytännössä yhdessä ja ratkotaan asiat ja ongelmat yhdessä, tehdään kotityöt yhdessä, molemmat haluaa panostaa.” -Nainen 32v

Samanlainen elämäntyyli helpottaa siinä, että arki luistaa paremmin. Jos esim. toinen on sohvaperuna ja toinen himourheilija, niin pitkällä tähtäimellä nämä eroavaisuudet voivat ruveta ärsyttämään.

”Joku yhteinen mielenkiinnon kohde, harrastus tms.” -Mies 31v

Toisen tukemisella tarkoitetaan, että toisesta löytyy se turva ja tuki. Jos on esim. huono päivä, niin toinen on läsnä ja kuuntelee. Tai jos toisella on taas joku oma projekti menossa, niin kumppani on tukemassa.

Hyvässä parisuhteesa on myös vapautta. Ollaan yksilöitä yhdessä. Jokaisella tulee olla niitä omia juttuja ja oikeus ottaa omaa aikaa kun sitä kaipaa.

”Toisen valintojen kunnioittaminen ja niiden kanssa tukena oleminen – vaikka ollaan yhdessä niin silti meillä on omat elämät.” -Mies 30v

”Se et antaa toisen tehdä myös niitä omia juttuja, harrastuksia jne. eikä tavallaan pyri valtaamaan niitä kaikkia elämän osa-alueita sataprosenttisesti vaikka ollaan yhdessä ja tehdään asiat ja päätökset yhdessä jne.” -Mies 31v

Olennaisin asia on kumminkin se rakkaus. Jos ei ole rakkautta niin ei ole parisuhdettakaan. Toista tulee rakastaa estoitta ja rakkautta täytyy osata ottaa vastaan. Parisuhde on kuin kahden ihmisen välinen sopimus, jossa määritellään yhdessä yhteiset pelisäännöt. Sopimuksen kumpaakin osapuolta koskee samat säännöt ja niitä tulee kunnioittaa.

Mikä teistä on hyvän parisuhteen salaisuus?