Välilevyn Repeämä

Nyt sitten selvis keväästä asti todella kipeänä olleen selän syyt. Eli keväästä asti mulla on selkä reistaillut ja tuossa muutama viikko ennen kisoja se selkä kipu meni todella pahaks ja kävinkin lenkit ja salitreenit vetämässä selkätuen kanssa. Ajattelin koko ajan, että kyseessä on vaan rasitusvamma, mutta se ei mennyt ohi vaikka kuinka yritin levätä, venytellä ja välttää liikkeitä jotka sitä rasittaa.

Nyt sitten varasin ajan yksityiselle ja menin näyttämään sitä Fysiatrille. Fysiatri tutki sitä 1,5 tuntia ja määräsi mut magneettikuvaukseen.

Magneettikuvauksen jälkeen kävin Fysiatrilla kuulemassa tulokset ja eihän sieltä hyviä uutisia tullut.

Mulla välilevyssä on kaksi erillistä repeämää, lievää tulehdusta sekä yhdessä nikamavälissä pieni kysta ja sitten vielä muutamassa nikamavälissä liian vähän nestettä + vähän rappeutumaa. Repeämät näyttää siltä, että ne olisi tulleet nyt muutaman kuukauden aikana, mutta tarkkaa syytä niille ei voida sanoa. Selkä ei onneksi vaadi leikkausta vaan sille pitää nyt antaa mahdollisuus parantua.

Se mitä tämä kaikki nyt sitten käytännössä tarkoittaa on, että toipuminen tulee viemään aikaa. Paljon aikaa. Lääkäri sanoi etten tätä ehkä ois halunnut kuulla, mutta toipuminen vie n. 8-15 kk. Toipumisella tarkoitetaan nyt tässä tapauksessa sitä että välilevy ei ois tässä rasitus/kiputilassa. Selkä ei silti toipumisen jälkeenkään tule ikinä kestämään sellaista rasitusta mitä aikaisemmin olen voinut tehdä.

Treenien osalta nyt seuraavat kaksi viikkoa pitää mennä rauhassa eli ei mitään sellaista mikä vähänkään ärsyttää selkää; lenkit ja jalkatreenit pois ja ainoastaan sellaista treeniä mikä ei tunnu selässä ollenkaan. Tämä sen takia, että saadaan paranemisprosessi hyvin käyntiin ja se välilevyn ärsyyntymistila rauhoittuisi.

Tän kahden viikon jälkeen jalkatreeniä voin aloittaa tekemään kevyesti. Alkuun vaan perus jalkajumppaa ja se ei saa tuntua selässä niin tekohetkellä kuin jälkikäteenkään.

Jos treenin jälkeen on selkä kipeä, niin pitää miettiä mistä liikkeestä se voi johtua ja lopettaa sen tekeminen jatkossa. Eli aikamoista tutkiskelua ja analysointia on tiedossa treenien osalta.

Treeneissä pitää todella maltillisesti pikku hiljaa vaan lisätä painoja. Jos ajatellaan, että 8-15 kk päästä selkä on 100 % kunnossa, niin se tekee alle 1 %  parannuksen per treeni. Eli painoja voin nostaa todella maltillisesti viikkojen edetessä.

Jatkossa en saisi tehdä enää mavea, kyykkyjä enkä jalkaprässiä. Ainakaan nyt alkuvaiheessa. Sitten kun selkä tuntuu paremmalta niin voin pienillä painoilla kokeilla tehdä noita.

Lenkitkin pitää alottaa varovasti; mieluiten juoksumatolla ylämäkikävelyä. Aamutreenin saan tehdä aikaisintaan 1 h herätyksestä. Välilevy on aamuisin turvoksissa ja sen takia niin kipeä ja silloin ei saisi alottaa päivää vaan ärsyttämällä välilevyä enemmän. Lääkäri määräsi myös selkätuen käytön nyt treeneissä ja muutaman tunnin muutenkin oka päivä.

Eli aika kova pommi. Oon kumminkin pysynyt ihan positiivisena (paitsi silloin kun sain tulokset niin jouduin vähän itkemään). Nyt sitten olen laittanut valmentajille viestiä ja katsotaan miten saadaan treenit nyt sovitettua tähän. Suurin huoli itselläni on se, että miten me saadaan mun jalkoja ja pakaroita kasvatettua seuraaviin kisoihin kun kaikki raskaat perusliikkeet on kielletty. Toinen huoli on, että miten kisadietillä selkä kestää aamulenkit.

Kivun kanssa voin elää nyt kun tiedän mistä se kipu johtuu. Voisihan tässä jäädä surkuttelemaan omaa kohtaloa, mutta se ei vie mua eteenpäin eikä hyödynnä tätä tilannetta yhtään. Nyt vaan teen kaikkeni, että selkä saa mahdollisuuden parantua ja valmentajien kanssa pitää nyt keksiä sellaiset jalkatreeniliikkeet, jotka ei käy tuohon selkään ja saadaan edes vähän pihviä lisää tuonne alakertaan. Kisadietille on onneksi vielä aikaa ja selkähän hyvällä tuurilla voi olla kunnossa jo silloin ja jos ei ole, niin sitten pitää vaan löytää sellainen aerobinen joka tuntuu kaikista vähiten selkään.

Tästä tuomiosta riippumatta olen käynyt viikonloppuna treenaamassa nyt useampaan otteeseen yläkroppaa ja aamuisin käynyt vain todella kevyellä aamukävelyllä, jotta aineenvaihdunta lähtee heti liikkeelle.

Syytän nyt tätä ”pientä” shokkia, että viikonloppuna lipsahdin ruokavaliosta mutta onneksi ei mitää megalipsumista. Eilen söin ohi ruokavalion ainoastaan kaurapuurosta itse tehtyjä kaurapuuroleipiä ja kaurapuurosta tehtyjä kaurakeksejä joihin en siis lisännyt mitään sokeria + itse tehdyn mansikkarahkaherkun tuoreilla marjoilla. (Tähänkään en laittanut sokeria tai kermaa, laskin kalorit niin siinä oli vähemmän kaloreita kuin protskupatukassa).

Nyt sitten taas kurinpalautus ja tänään homma jatkuu taas annettujen ohjeiden mukaan. Vaa’assa muuten huomaa heti kun en ole päässyt tekemään aamulenkkejä rasvanpolttosykkeellä ja laitoinkin jo koutseille viestiä, että pitäisköhän ruokavaliota nyt tiukentaa, että en nyt kauheasti paisuis kun en pääse lenkille. (Toki tässä vaiheessa pitää siinä ruokavaliossakin sitten pysyäkin). 😀

Viikonlopun treenit meni kyllä tosi hyvin. Sain väänettyä ihan loppuun asti ja lihaksissa oli kunnon polte. Nyt vaan motivaatio kasvaa entisestään kun mutkia tulee vastaan. Seuraavan kerran kun nousen lavalle niin haluan taas tietää, että olen aidosti tehnyt kaikkeni ja kaikista näistä vaikeuksista huolimatta pystyn siellä seisomaan ja olla ylpeä saavutuksistani.

Ei ole olemassa esteitä, ei edes hidasteita! On vaan haasteita jotka on tehty toteutettavaksi!

Ihanaa viikkoa! 🙂

20141018-Johanna Varis-212-Edit

Kuva: Vesa Marjanen