Apua Selkäsärkyyn

Itse olen nyt kärsinyt ajottaisista selkäkivuista viime joulukuusta asti. Ongelmana mulla on, että selän lihakset kramppailee ja menevät niin pahasti kramppiin etten voi siinä hetkessä oikein tehdä mitään. Selkä on magneettikuvattu ja siellä on välilevyn repeämiä, mutta ei kumminkaan pullistumaa. Nyt olen käynyt noin puoli vuotta fysioterapiassa joka on ollut selän suhteen vuoristorataa, mutta on siitä selkeä apu kumminkin ollut.

Nyt fysioterapia on loppunut  ja mun on nyt itse löydettävä ne keinot millä selkä pysyy toimintakykyisenä arjessa ja toivottavatsi pian myös liikunnassa.

Ensimmäinen asia minkä olenkin jo ottanut apuun on se kehonhuolto. Tämähän on itsestäänselvyys kun sen näin kirjoittaa, mutta suurimmalla osalla (minä mukaanlukien) se on myös ensimmäinen asia mistä luovutaan jos on esim kiire. Valitettavasti.

Nyt itseasiassa isokin apu on ollut hieronta jo ihan akuuttivaiheessa. Aikaisemmin mulla ei ollut tullut mieleenkään, että akuutissa selkäkivussa menisin hierojalle. Varmistin asian lääkäriltä ja fysioterapeutilta, että saan hoidattaa selkää krampin olessa päällä hierojalla n. 3 päivää pahimman kramppauksen jälkeen ja jos lihas ei ole tulehtunut. Mulla siis yleensä se kramppi kestää 4-12 päivää. Nyt viimeiset kaksi kertaa kun selkä on krampannut taas niin pahasti etten ole päässyt tekemään yhtään mitään, niin olen mennyt Suloon hierontaan. Siellä niin Annastiina kuin Jerekin ovat hieroneet selkää ja jalkoja auki. Näin olen saanut todella paljon helpotusta selkäkipuun. Rihän se selkäkipu lähde pois sekunnissa, mutta hieronta on helpottanut kipua ja auttanut mua ja lihaksia rentoutumaan ja kokonaisuudessaan edesauttanut selän toimintakyvyn palaamista. Tätä suosittelen kyllä kaikille. Tarkistakaa vain omalta lääkäriltä ettei lihas ole tulehtunut, koska silloin sitä ei saa hieroa.

Hieronnan lisäksi teen jumppapallolla ja ilman fysioterapiaa itsekseni. Aktivoin mm. syviä vatsalihaksia ja nostan jalat 90 asteen kulmaan kun olen selälläni. Tässä asennossa painan alaselkää kiinni maahan, niin että selkä olisi ihan suorana. Yritän myös saada paineen pois lonkankoukistajista.

Kolmas apu on se, että pitää vaan liikkua. Tiedän itse kokemuksesta että selkä kun menee pahasti niin liikkuminen tekee niin kipeää, että se on miltei mahdotonta. Itse yritän kävellä kodins isällä esimkeittiöön ja olohuoneeseen ja menen sitten heti t akaisin maahan ja huilaan ja sitten jonkun ajan päästä uudelleen. Mitä pidempään makaa maassa, niin se itseasiassa vaan pahentaa sitä jumia. Pitäisi vaan yrittää edes pientä liikettä tehdä ja yrittää pysyä rentona. Ymmärrän hyvin, että se on todella vaikeaa.

Eli tiivistettynä omalla kohdalla toimivimmat avut selkäkipuun niin akuuttiin kuin pidempään jatkuneeseen on se kehonhuolto, hieronta, fysioterapia sekä akuutissa vaiheessa pieni liikkuminen.  Ja jos hyvää hierojaa etsitte joka sen selän tai vastaavasti jonkun muun paikan aukaisee, niin suosittelen lämpimästi Suloa! Pääsette varamaan ajan sinne tästä. Itse kävin vasta Sulossa Jeren käsittelyssä ja kyllä koko mun kroppa ja niin mielikin kiitti. 🙂

FullSizeRender

Selän Tuomio

Nyt on sitten selkää käytetty näyttämässä jokaisessa mahdollisessa paikassa. Halusin nopeasti saada tietää missä vika on jotta toipumiseen kaikki keinot saadaan käyttöön.

Olen ollut nyt siis 7 päivää sellaisessa kunnossa, että en ole voinut seistä muutamaa minuuttia pidempään, en ole pystynyt kävelemään normaalisti ja makuuasennossakin kipu on ollut kova. Rehellisesti voin todeta etten ole elämäni aikana kokenut mitään vastaavaa. Kipulääkkeitä ja relaxantteja on mennyt liikaakin.

Nyt sitten äitini otti ohjat käteen (kuten äidit yleensäkkin tekee kun ovat lapsestaan huolissaan) ja hän vei minut yksityiselle erikoislääkärille. Sieltä sai heti lähetteen magneettikuvaukseen joka tehtiin samana päivänä eli eilen. Tänään kävin sitten kuulemassa tulokset/Tuomion.

No ensimmäisenä hyvät uutiset. Selässäni ei ole onneksi murtumaa jota lääkäri epäili ensimmäisenä. Se olisi tarkoittanut todella pitkää liikuntakieltoa. Toinen positiivinen asia oli ettei selässä ole vielä pahaa välilevyn pullistumaa eli sitä massaa ei ole päässyt vielä sinne minne se ei kuulu ja se ei paina mitään hermoa.

No mikä se diagnoosi sitten oli.. Mulla todettiin Nikamavälilevysairaus ja selän toiminnallinen häiriö. Kahdessa nikamassa on edelleen ne repeämät, jotka jo todettiin vuosi sitten. Yhdessä nikamavälissä oli pullistumaa, mutta ei niin suurta, että se painaisi hermoa. Kahdessa nikamavälissä todettiin täysi tyhjyys eli siellä ei ole mitään nestettä yms jäljellä. Nikamaväleissä oli myös lievää rappeutumista. Se mikä on aiheuttanut tämän jäätävän kivun on juuri näiden kaikkien yhteissumma yhdistettynä kuormittavaan liikuntaan. Tämä akuuttivaihe laukesi, koska selkä on pitkällä aikavälillä kipeentynyt asteittain ja kramppailut vähän väliä ja nyt sitten koko tilanne laukesi ja tulos oli tämä.

Mitenkäs tätä nyt sitten voidaan hoitaa. Se ei olekkaan mikään helppo juttu. Mulla on ensi viikolla aika Fysiatrille, jonka kanssa tehdään mun kuntoutussuunnitelma. Kuntoutuksella voidaan tilannetta helpottaa, mutta se vaatii pitkäjänteisen ohjatun ja omatoimisen kuntoutuksen.

Lääkärin lausunnossa lukee myös mulle hyvinkin murskaava lause: ”Ilmeisesti myös liikuntatottumuksia joudutaan uudelleen arvioimaan”. Juttelin lääkärin kanssa ja hän sanoi, että jos jatkan saliharjoittelua se tulee opetella kokonaan uudelleen. Joudun opettelemaan seisomaan, istumaan ja kävelemään uudelleen, niin etten kuormita alaselkääni. Sama juttu salilla. Sitten kun akuuttivaihe raukeaa, niin joudun fyssarin kanssa käymään salilla joka ikisen liikkeen uudelleen ja opetella liikkeet niin, että nekään ei kuormita selkääni. En kumminkaan heitä kirvestä kaivoon vaan uskon, että oikeanlaisella kuntoutuksella ja kärsivällisyydellä pystyn treenaamaan niin, että pääsen myös kehittymään. Minun täytyy myös opetella lepäämään ja palautumaan ja olla itselleni armollinen. Jos selkä oireilee mun on vaan pakko pitää salista taukoa.

Vaikka mua surettaa ja paljon tämä tilanne niin en halua luovuttaa vaan aion taistella unelmieni puolesta. 

FullSizeRender[1]

Tää on muuten Vai-Ko pipo johon olen täysin rakastunut. Käyäähän tilaamassa oma pipo täältä.